fbpx

Vi har lige overstået hypet omkring GDPR, eller rettere sagt; der drysser stadig nogle e-mail ind i min indboks her i 13. time, hvor hjemmesider, jeg ikke anede eksisterede, oplyser mig om mine rettigheder som registreret i deres databaser. GDPR er også en del af den digitale transformation, og helt sikkert ikke det sidste vi har hørt fra EU-lovgiverne på dette område. Men den digitale transformation er meget mere end personlige data i alverdens databaser, Big Brother og sociale medier. Lad mig lige først give et lille historisk tilbageblik på, hvad det digitale i grunden er. Normalt består den verden vi lever i primært af analoge tilstande, og sådan vil det også fortsat være. Man kan sige at alt, hvad der ændre tilstand over en større skala, som f.eks. jorden der drejer rundt, uret med tandhjul, vandstanden i en brønd, solen der står op og går ned, er analoge tilstande. Digitalt betyder blot “at tælle”, og der er ikke brug for at tælle ret meget, idet det normalt er det binære talsystem, der anvendes, og det bestå kun af “0” eller “1”. Dette kan vi så oversætte til, at der kun er mulighed for to tilstande – enten tændt (1) eller slukket (0). Når det binære talsystem blander ettere og nuller i bestemte kombinationer så kaldes det “digitalt”. Mere indviklet er det ikke. Den gamle transistorradio var analog, når du drejede på kanalvælgeren, men digital når transistorerne forstærkede lyden. En transistor virker nemlig ved, at der enten er strøm på ét eller to af dens ben (den har normalt tre ben), og outputtet er så enten tændt (1) eller slukket (2).

Der er egentlig ikke sket så meget digitalt set, idet vores nutidige CPU’er (Står for Central Processing Unit og er selve regnemaskinen i computeren) blot er de gamle transistorer, der er gjort flere tusinde gange fysisk mindre. Regnekapaciteten er selvfølgelig blevet mangedoblet, og produktionsprisen så lille, at der snart er en CPU i alt. Så den digitale transformation har stået på rigtig længe.

Hvorfor er der så så meget fokus på den digitale transformation i 2018?

Det kræver lidt mere historie at svare på dette spørgsmål. For 60 år siden byggedes Danmarks første computer, der vejede 3,5 tons og fyldte en hel villa. Regnekraften var 1,6 millioner gange mindre end nutidens mobiltelefoner og hukommelsen var på 5 kb. For 49 år siden fløj de første mennesker til månen i Apollo 11. Om bord var en computer med en regnekraft svarende til en lommeregner. Vægten var dog et problem, og derfor måtte mandskabet i flere tilfælde stadig styre manuelt. En automatpilot ville simpelthen veje for meget. Det er derfor meget forståeligt, at den digitale transformation i begyndelsen udviklede sig meget langsomt og selvkørende biler, IoT (Internet Of Things), kunstig intelligens, RPA (Robot Process Automation), droner, smartphones, touchpads, bredbånd og mange andre teknologier ikke havde sin gang på jorden – dengang.  I dag er det meget, meget anderledes. Udviklingen af digitalt baserede produkter og løsninger går så hurtigt, at virksomhederne er tvunget til at have en strategi på området. Der er så mange muligheder i den digitale verden, at manglende fokus ganske enkelt kan betyde mistet konkurrencekraft og virksomhedsdød.

Den digitale transformation gennemsyrer alle områder i en virksomhed fra administration, planlægning, produktion, lager, logistik, salg, HR, ledelse og kundeservice. Så hører du sætningen: “Vi gør, som vi plejer” i din virksomhed, så skynd dig at søge et andet job, for den overlever ikke. Det positive i den digitale transformation er, at vi i stor udstrækning kan vinde arbejdspladser, der tidligere er tabt til f.eks. Kina, tilbage. Danmark er foregangsland på mange områder, og her i blandt også den digitale transformation. Det skal vi udnytte, og det kan ikke gå for stærkt, hvis vi vil beholde denne førerposition. Der er dog ingen grund til panik, bare du bevare det kølige overblik.

Hvad kan spænde ben for en positiv udvikling?

Svaret er helt enkelt: Virksomhedens IT-infrastruktur og IT-kompetencer. Hvis IT-infrastrukturen ikke er optimeret og automatiseret, vil virksomheden ikke kunne udnytte de digitale muligheder optimalt. Adgangen til kapacitet og hastighed er alfa og omega, og egne servere i kælderen er sikkert ikke det bedste valg i fremtiden. Har virksomheden ikke de fornødne IT-kompetencer, vil den stå stille i udviklingen og hurtigt bliver overhalet indenom af stærkere konkurrenter, der har fod på den digitale udvikling. Det er forståeligt, at virksomhederne skal fokusere på deres kernekompetencer, og det er ikke IT. Derfor vil en outsourcing måske være løsningen for mange virksomheder, så den fornødne kapacitet og knowhow er på plads.

Automize er din partner i den digitale transformation, og vi har alle de spidskompetencer, der skal til, for at din virksomhed kommer med på den digitale vogn. Du er meget velkommen til at kontakte os på 71715353 for et helt uforpligtende møde om jeres digitale transformation.